11 sfaturi ca să pregăteşti maşina pentru primăvară


Dacă încă nu ai fost cu maşina în service pentru o revizie generală, este cazul să te grăbeşti. Iar asta, pentru că, odată cu venirea sezonului cald, autoturismul are nevoie de o atenţie specială. Uite ce trebuie să facem în această perioadă pentru a ne pregăti maşina pentru primăvară.

 • Verifică bateria – Chiar şi cele mai performante baterii pot ceda. Diferenţa dintre o baterie nouă şi una veche este că cea nouă poate fi încărcată şi folosită din nou. Dacă te-a lăsat bateria, poţi încerca varianta cea mai simplă şi anume să tragi curent de la o altă maşină. Dacă însă peste câteva zile cedează din nou, este clar că trebuie înlocuită.
 • Atenţie la contactele electrice – Verifică sistemul electric al maşinii. Este foarte posibil ca din cauza frigului şi a umezelii contactele să fie oxidate. Din această cauză, farurile şi luminile din habitaclu s-ar putea să nu se aprindă, CD playerul sau alte contacte de la bord să nu funcţioneze.
 • Schimbă cauciucurile de iarnă – Dacă încă nu ai schimbat roţile de iarnă cu cele de vară, acum este cazul s-o faci. Dacă circuli cu anvelope de iarnă, le vei uza foarte tare, iar la anul este posibil să fii obligat să cumperi unele noi. Mai mult, pneurile de iarnă folosite în sezonul cald măresc distanţa de frânare şi rişti un accident rutier. Atenţie, însă! Dacă vei merge prin zone înzăpezite, la munte de exemplu, trebuie să circuli cu pneuri de iarnă.
 • Verifică aerul condiţionat – Poate nu ştiai dar, dacă nu foloseşti peste iarnă aerul condiţionat, în primăvară te vei trezi că nu mai ai freon în instalaţie pentru că s-a evaporat. Este recomandat ca, odată cu venirea sezonului cald, să verifici sistemul de climatizare al maşinii.
 • Revizie generală rapidă – Chiar dacă nu a venit momentul pentru revizia tehnică periodică, ar trebui, totuşi, să mergem cu maşina într-un service auto pentru o evaluare simplă. De la substanţele folosite la deszăpezire sunt şanse ca diverse piese în mişcare să se fi stricat sau corodat. De asemenea, sunt şanse ca rulmenţii să fi prins sare în ei şi să înceapă să huruie sau burdufurile planetarelor să fie mâncate. Aşa că o ridicare pe rampă şi o evaluare rapidă a defectelor sunt extrem de recomandate.
 • Verifică lichidele maşinii – Cere-i mecanicului auto să verifice şi lichidele maşinii, în caz că nu a făcut-o deja. E vorba despre lichidul de frână, servodirecţie, uleiul de motor şi cel de la cutia de viteze. Nu uita să pui lichid de parbriz de vară!
 • Înlocuieşte ştergătoarele – Pe timpul iernii, ştergătoarele se pot uza din cauza temperaturilor foarte scăzute: fie se crapă, fie se rup sau îşi pierd elasticitatea. Dacă ai probleme de acest gen, este indicat să cumperi un set nou de ştergătoare care să facă faţă ploilor care vor veni.
 • Verifică plăcuţele de frână – În perioada anotimpului rece, plăcuţele de frână se pot uza. Este indicat să mergi cu maşina într-un service auto autorizat unde se va efectua o verificare amănunţită. Dacă este cazul, schimbă plăcuţele de frână cu unele noi.
 • Cum scapi de zgârieturi – Experţii recomandă lustruirea caroseriei cu ceară specială. Dacă au apărut zgârieturi pe timpul iernii şi vrei să le repari provizoriu, cumpără creioane speciale pentru mascarea acestora. Apoi, aplică un strat de polish. Un alt sfat: verifică dacă angajaţii de la spălătoria auto la care îţi duci maşina folosesc detergenţi de calitate. În caz contrar, culoarea caroseriei va deveni din ce în ce mai mată.
 • Debarasează maşina de obiectele inutile – Este momentul să scoţi din portbagaj mătura, făraşul, racleta pentru gheaţă, sacul cu nisip şi lopata pentru zăpadă. Poţi înlocui covoraşele din cauciuc de iarnă, care protejau mocheta de umezeală, cu covoraşe de vară, din material textil.
 • Schimbă husele – Dacă ai huse foarte vechi, ar fi cazul să cumperi unele noi. Iar dacă nu vrei să le schimbi, măcar spală-le! În acest fel, în maşină va fi mereu un aer proaspăt şi va mirosi a curat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *