Ce să faci ca să nu te lase bateria la maşină


Temperaturile extreme din timpul nopţii te pot lăsa cu maşina-n drum. De vină este, de cele mai multe ori, bateria, care „moare” când ţi-e lumea mai dragă.

Iată cum să protejezi acumulatorul şi să-i prelungeşti viaţa când afară se înregistrează cu mult sub minus zero grade Celsius.

  • Înainte de a porni motorul, închide toţi consumatorii de energie: casetofonul, sistemul de dezaburire, faruri, lumini, ştergătoare de parbriz, sistemul de climatizare sau aerul condiţionat.
  • Păstrează întotdeauna bornele bateriei curate, fără reziduuri de acid sau murdărie. Recomandat este să le inspectezi periodic, măcar o dată pe lună, pentru a observa dacă sunt sau nu corodate. Bornele curate permit încărcarea eficientă a bateriei. Pe de altă parte, un contact imperfect din cauza reziduurilor depuse va scădea eficienţa încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va duce la uzura prematură atât a bateriei, cât şi a alternatorului.
  • Mergi cât de des poţi cu maşina! Autoturismul nu trebuie abandonat în parcare pentru lungi perioade de timp. Recomandat este să circuli pe distanţe lungi, dar nu este întotdeauna posibil. În acest caz, ia bateria în casă şi încarc-o periodic cu un redresor.
  • Este indicat să eviţi, pe cât posibil, în timpul călătoriilor scurte, utilizarea anumitor facilităţi ale autoturismului cum ar fi încălzirea scaunelor, încălzirea auxiliară, dacă maşina este echipată cu un astfel de sistem. Astfel, curentul produs de alternator va fi suficient pentru reîncărcarea acumulatorului.
  • Este recomandat ca, cel puţin o dată pe săptămână, să parcurgi cu maşina distanţe mai lungi pentru a da posibilitatea bateriei să se refacă după mersul prin oraş: distanţe scurte, porniri şi opriri dese. Ieşi cu autoturismul pe autostradă!
  • Bateria ar trebui izolată cu ajutorul unei truse speciale de izolare pe care o găseşti în magazinele de profil. Husele de protecţie împotriva temperaturilor scăzute sunt confecţionate, în general, din plastic sau un alt material rezistent la acid. Vei găsi şi huse din material care se pliază pe forma acumulatorului.
  • Protejează bateria de vibraţii! Acumulatorii care se mişcă se pot defecta foarte uşor şi există riscul producerii unui scurtcircuit.
  • Cumpără un redresor/încărcător de baterie care va menţine un nivel optim de încărcare atunci când nu foloseşti, pentru perioade mai lungi de timp, autoturismul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *